GRIEPVACCINATIE

De belangrijkste informatie op een rij:

  • De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt.
  • U kunt de griepprik het beste halen tussen eind oktober en eind november.
  • Griep is niet hetzelfde als een zware verkoudheid.
  • De griepprik biedt ongeveer een half jaar bescherming.
  • Elk jaar zijn er andere griepvirussen actief. Daarom is de samenstelling van de griepprik ook elk jaar anders.
  • Elk jaar is een nieuwe griepprik nodig om zo goed mogelijk beschermd te zijn.
  • Van de griepprik kunt u géén griep krijgen.
  • U krijgt de griepprik gratis. Het ministerie van VWS bepaalt welke groepen de griepprik krijgen aangeboden. De Gezondheidsraad adviseert het ministerie daarover.

Griep is een virus waar mensen flink ziek van kunnen worden. Griep is iets anders dan een zware verkoudheid. Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde aandoeningen (zoals diabetes, een hart-, long – of nierziekte of een verminderde weerstand) kunnen ernstig ziek worden. Soms zelfs met overlijden tot gevolg. Daarom nodigen huisartsen deze mensen elk najaar uit voor een gratis griepprik. De griepprik is de beste bescherming tegen ernstige gevolgen van griep. Het is veilig om de griepprik en de coronavaccinatie op dezelfde dag of kort na elkaar te krijgen.


Griep is erger dan verkoudheid

Door griep voelt u zich ineens ziek. U kunt bijvoorbeeld hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn of koude rillingen krijgen. Het kan 1 tot 3 weken duren voordat u weer beter bent.

Het griepvirus (influenzavirus) veroorzaakt de griep. Griep is een besmettelijke ziekte. Als u griep heeft, kunt het aan andere mensen doorgeven. Die kunnen dan ook weer ziek worden.
Vaak gebruiken mensen verkoudheid en griep door elkaar. Dat klopt niet. Voor de doelgroep van de jaarlijkse griepprik kan de griep ernstigere gevolgen hebben. Elk jaar sterven er ongeveer 4.700 mensen door de griep. Het precieze aantal verschilt per seizoen.

Hoe werkt de griepprik?

De griepprik leert uw lichaam om zich te verdedigen tegen het griepvirus. Daardoor herkent uw lichaam het griepvirus bij een infectie. Dit maakt de kans om griep te krijgen kleiner. Het kan zijn dat u toch griep krijgt. De griepprik zorgt er dan voor dat u minder ernstig ziek wordt. Op deze pagina leest u meer over dewerking van de griepprik.

De griepprik is een veilig vaccin met weinig bijwerkingen. Er is al jarenlange ervaring met de griepprik. U kunt geen griep krijgen van de griepprik.

Bekende bijwerkingen zijn: pijn, roodheid of een lichte zwelling op de plaats van de prik (de bovenarm). Dit gaat binnen 1 tot 2 dagen vanzelf over. Op deze pagina leest u meer overbijwerkingen na de griepprik.

unsplash